Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

pátek 11. dubna 2014

Gastrotip: Vegetariánem s Lehkou hlavou!

Ahoj všem :)
 
   Ne, nebojte se, v tomto článku vás nebudu přesvědčovat, že vegetariánství je ten nejlepší životní styl a taky nejhumánnější, ale ukážu vám tip na jednu skvělou a velmi zajímavou restauraci v srdci Prahy :)

Zdroj

   Přiznám, ač nejsem vegetarián, tahle restaurace mě vážně nadchla (ostatně proto vám o ní píšu). Z pražských restaurací mě naposledy takto oslovila jen El barrio de Ángel. Vkládané naděje do restaurace Bílkova 13 a proslulé Slavie jaksi přišly vniveč a ani jednu nemám v plánu navštívit znovu. Což není případ Lehké hlavy :)

   Restaurace, která se nachází ve slepé romantické uličce, je spíše menší. V hlavní části je 8 stolů pro 22 lidí, jestli si to pamatuji správně. A všechny bývají obsazené, takže doporučuji rezervaci.

Zdroj

   Interiér je hodně zajímavý. Přiznám se, že mě restaurace nejdříve zaujala jen pro to, že mají na stropě namalovaného velkého gekona, které já jako mazlíčky zbožňuji :) Zajímavé jsou ale i lampičky ve tvaru hub nebo skleněné stoly s diodami. V restauraci vládne příšeří s jemným teplým světlem, které je příjemnější než naplno osvětlené klasické restaurace.






   Co se týká obsluhy, musím říct, že jsou všichni moc milí, všechno ochotně vysvětlí a klidně vám povypráví něco o alternativním životním stylu nebo jídle. Obsluha je rychlá, tedy, co jídla týče, s pitím jim to trochu vázlo.

   V nápojovém lístku najdete vše - čerstvé džusy, nápoj z mladého ječmene, čaje, pivo nebo kokosovou vodu. Já si dala Ginger Lime Thai - studený nápoj s extra pálivým zázvorem, Aloe vera a limetkou za 60 Kč, a také nápoj ze zeleného ječmene (rovněž 60 Kč), který nebyl tak hrozný, jak někteří říkají (třeba Francouz to popisoval jako posečenou trávu s vodou).


   K jídlu jsme si vybrali hlavní chod a před ním předkrm, tedy výběr z předkrmů. Ten nese název Malá Lehká hlava a skládá se ze štědré porce cizrnového hommosu, pomazánky ze sýra, pažitky a uzeného tempehu, rajčatového pesta, tofu paštiky, salátu, chleba a podivně zelených oliv, které mi přišly snad ještě hnusnější než nakládané. Za 185 Kč dostanete zajímavý a hlavně výborný pokrm, z kterého se klidně nají i 3-4 lidi, my dva jsme ho celý nesnědli.


   Jako hlavní jídlo jsem zvolila Bo bi ka, směs sójového masa, zeleniny, žampionů, pikantní omáčky a rýže. Když jsem si ho objednávala, musela jsem smát já i číšnice, protože se mi okamžitě vybavila reklama s jedním omylem v restauraci.
   Každopádně porce to byla veliká, i když nešlo o psa. Omáčka byla opravdu hodně pikantní, ale prolože mě bolelo v krku, tak jsem to opravdu uvítala. Hrachové lusky byly úžasně křupavé, sójové nudličky akorát šťavnaté. Bylinky a sezamová semínka, kterými byl pokrm posypán, mi nijak chuťově nepřekážely a chuť pokrmu rozhodně nepřehlušily. A tak to má být :) Bobík vyšel na 175 Kč.



   Francouz vsadil na grilované špízy s gratinovanými bramborami, salátem a rozpečenou tortillou. Každopádně opět se jednalo o skvělé jídlo. Dokonce řekl, že poprvé v Česku narazil na gratinované brambory, které jsou nerozeznatelné od těch francouzských (tedy nakrájené na velmi velmi slabé plátky, poskládané na sobě a upečené). A když tohle uzná i patriotský Francouz, jako je ten můj, tak je to, co říct :) 


   Po téhle náloži jsem rozhodně už neměli místa na desert. Jinak bych asi zkusila mrkvový dort s dýňovým krémem a špaldovou kávou.

   Jak říkám, nejsem vegetarián, ale tohle bylo opravdu příjemné zpestření mé všežravé stravy. Ceny příznivé (v centru Prahy a s takovýmto portfoliem lepší asi nenajdete), příjemné prostředí s děsně cute gekonem a výborná jídla v množství větším, než pojme váš žaludek, dělají z Lehké hlavy restauraci, kam se ráda budu vracet. The End.

Divně trčícího ucha si nevšímejte, ten spokojený výraz je důležitější!

Co vy a vegetariánství? Jaké na něj máte názory? A setkali jste se s podobně zaměřenou restaurací? Popř. láká vás její návštěva?

Hezký víkend s dobrým jídlem ;)

26 komentářů:

  1. Tuhle restauraci už pár let miluji, také nejsem vegetarián,ale maso celý týden není nic pro mě, takže převažuje vege strava a tady vaří luxusně dobře :)

    OdpovědětVymazat
  2. já jsem sice těžký masožravec, ale maso mi stačí tak 2x týdně. vegetariánské restaurace mám ráda, kousek od práce mám Loving Hut a ráda si zajdu do Maitrei, doporučuju na příště, je to u Staromáku a je to myslím s Lehkou Hlavou nějak spojené

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Díky za tip, hned jsem na tu restauraci mrkla. Jen jsem nepochopila jejich strategii - rezervace min. pro 4 lidi a skupinový menu? :D

      Vymazat
    2. hele to nevím, my děláme v pohodě rezervaci i pro tři a každý si dáváme, co chceme, tohle jsem nikdy nějak nesledovala... v úterý tam jdu, tak to omrknu :)

      Vymazat
  3. Vzhledem k tomiu, že muž nejí maso, mám k vegetariánství poměrně kladný vztah. A nevadí mi nám to vařit. Naštěstí ryby, sýry a vejce jí, tak to 9emám ny vyření až tak zúžené. :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Omlouvám se, píšu na mobilu... A zjevně se mi to moc nedaří... :D

      Vymazat
    2. :)) Nj vegetarián je pořád lepší než vegan nebo frutarián :)

      Vymazat
  4. Zlatíčko děkuji za krásný článek, to víš, když se jedná o žrádýlko jsem pro každou legraci !-). Vegetarián ale nejsem, zkoušela jsem to jen jednou v životě...a nějak z toho sešlo (otěhotněla jsem :-D) ....
    a upřímně lehkou hlavu bych potřebovala a v kombinaci se super jídlem..nedivím se vůbec té spokojené tvářičce na konci..
    Mám to sice daleko až do Prahy a tak si s odlehčenou hlavou budu muset připravit něco sama....ale zeleninu miluju, musím ji mít často a hodně, mnohem častěji než maso, ale jen zas na zelenince bych nepřežila to vím...:-)
    Moc pohodový článek. Přeji Ti krásný víkend s dobrým papáním!

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. My jsme žrádýlkový, viď? :)) Haha já to taky zkoušela, ale nesešlo z toho z důvodu těhotenství, ale z důvodů nena- a maso- žravosti :)
      Tak pěkně kuchti, ale ne, že mě zase budeš trápit těmi tvými papričkami! Tobě taky hezký víkend a pěkně odpočívej <3

      Vymazat
  5. K vegetarianstvu mam blizky vztah, sama sa stravujem takmer vylucne bezmasito. Lehka hlava je moja najoblubenejsia restauracia, ale bohuzial tam nechodim moc casto, nakolko masozravi kamarati si tam nemaju co dat:))

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. To je pak těžký :/ Ale tak zase to sójový maso trochu vypadá jak klasický :D A navíc mi přijd,e že lépe chutná ;))

      Vymazat
  6. Ooo bože, to jsem neměla vidět, vypadá to TAK KRÁSNĚ! :O Až budu mít cestu do Prahy, určitě musím vyzkoušet.

    Já jím ryby a kuřecí prsa, jinak jiný maso neee a ani to kuřecí mi už moc nechutná, asi mi zůstanou jen ryby :D nějak mi to maso nejede no, už odmala.... není to z přesvědčení, prostě mi to fakt nechutná a nepotřebuju ho. Teď jsem neměla ani kousek masa tak měsíc a vůbec jsem si to neuvědomila, nechybí mi.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Masu se nebráním, ale poslendí dobou se mi příčí kuřecí, Přijde mi, že všechna kuřata smrdí. nevím, dřív mi to nevadilo, ale teď je ani nemůžu vidět. Ovšem kachýnku nebo husičku jo :D
      Mimochodem, vegetariánství jsem zkoušela, ale po 3 týdnech jsem se hladověl vrhla na šunku :D

      Vymazat
  7. Taky nejsem vegetarián, ale stravuji se v 80% případů ve vege restauracích i s přítelem tyhle jídla milujeme a vaříme i doma. Když nechceme utrácet a jsme poblíž Týna, v Týnské uličce je vegetariánské bistro a tam když se povede, mají výborný výběr a za směšnou cenu.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. A není to ta Maitrea? :) Ta je blízko Týnský uličky a mají tam menu za pakatel :)

      Vymazat
  8. Já vegetarián sem, myslím, že už to tak táhnu 8 rokem. A jsem naprosto spokojena, maso už nemám v plánu začít jíst. Vegetariánské restaurace miluji. Bohužel u nás máme jen jednu :( Teď jsi mi udělala fakt dost velkou chuť. Všechno to vypadá nádherně.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. No hlavně Bobík, ten měl vážně šťávu :)
      8 let? Páni :)

      Vymazat
  9. No to vypadá nádherně, budu si muset jít nachystat něco k jídlu, dostala jsem z těch fotek hlad:o)) Pravděpodobně se do téhle restaurace nikdy nedostanu, je to pro mě na opačném konci republiky, ale každopádně bych to všechno ráda ochutnala, jsem všežravec, ale zeleninu miluju na všechny způsoby!! Parádní článek, děkuji!!:o))

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Jé, to je škoda :( Tak posbírat recepty a zkoušet doma ;) Zeleninu taky miluji, jako ty, jen ovoce u mě vázne.

      Vymazat
  10. Pri pohľade na tvoje fotky mi je ľúto, že nie som z Prahy :( Vegetariánkou som bola 3 roky. Mäso mi z ničoho nič prestalo chutiť a už vôňa keď sa pripravovalo v kuchyni mi vadila. Potom sa to, ale nejako zlomilo a začala som po troške mäso znova jesť. Dosť v tom mal prsty môj terajší priateľ :D Takže teraz som zase všežravec, ale keď máme niekoľko dní po sebe mäso, tak cítim,že treba niečo bezmäsité, zeleninové...

    OdpovědětVymazat
  11. Ucho sem ucho tam:-D Ty jidla vypadaji skvele.. Ja stale bez uspechu hledam mlade hrachove lusky, nikde je nemuzu sehnat...Ja se cpu zeleninovymi jidly stejne, jako masovymi, takze snim vse:))

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Vyzkoušej mraženou thajskou zeleninovou směs wok. Moc jich tam není ale za to, jsou po tepelné úpravě jako čerstvé :-)

      Vymazat
  12. Já jsem vegetarián už něco přes rok a Lehkou hlavu i Maitreu navštěvujeme s manželem poměrně často. Maitreu určitě vyzkoušej, vaří tam skvěle. Co opravdu doporučuji ochutnat jsou utopenci z rostlinné uzeniny a kung pao, nebo paellu. To jsou moje nejoblíbenější jídla. Jak jídlo vypadá můžeš kouknout sem www.javegetarian.cz Jinak moc díky za článek, je dobré psát o tom, že i jídla bez masa mohou být chutná :-)
    Týna

    OdpovědětVymazat
  13. Já jsem vegetarián už něco přes rok a Lehkou hlavu i Maitreu navštěvujeme s manželem poměrně často. Maitreu určitě vyzkoušej, vaří tam skvěle. Co opravdu doporučuji ochutnat jsou utopenci z rostlinné uzeniny a kung pao, nebo paellu. To jsou moje nejoblíbenější jídla. Jak jídlo vypadá můžeš kouknout sem www.javegetarian.cz Jinak moc díky za článek, je dobré psát o tom, že i jídla bez masa mohou být chutná :-)
    Týna

    OdpovědětVymazat
  14. Zástupci veganství a raw stravy (a možná nějakých dalších směrů) by se jistě přeli, že nejhumánnější je ten jejich způsob stravování :) Nic proti ničemu. Ráda zkouším nové věci a přiznávám, že ač od malička masozřavec, poslední dobou mi o některých masitých porcích bývá podivně těžko, takže tu konzumaci masa podvědomě omezuju. Na obědy nejradši chodím do Zdravé jídelny u nás ve škole, kde se nám dostává například i toho tempehu, který miluju. Takže tvůj gastro tip rozhodně vítám a chci se tam někdy vypravit ochutnat tu další spoustu dobrůtek, vypadá to náramně! :-)
    Verunka

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Přítel kamarádky chodí na VŠE a ona si vždycky půjčuje jeho kartičku a do zdravý jídelny chodí taky moc ráda :) To my nemáme :( Ale na střední jsem chodila na obědy do Zdravé výživy, měli skvělé polévky a zeleninové bagety s tofu :)

      Vymazat

Děkuji vám za každý komentář :) Mám z nich radost - z chvály i kritiky :)

Mojí reklamou je jen má vlastní práce na blogu, ne vkládání odkazu mého blogu do každého příspěvku na jiném blogu. Neobtěžuji tím jiné. A vy, prosím, tím nebtěžujte mě a mé čtenáře. Odkazy na blogy (giveaway nebo články mimo téma) budou na blogu mazány. Prosím, zaplaťte si inzerát v novinách nebo na Facebooku a komentujte k tématu. Děkuji :)